Coach / manager

Coach / manager

Wat is coachen?

Een coach van een jeugdteam heeft geen gemakkelijke taak. Naast specifieke hockey-aspecten krijgt hij/zij te maken met opvoedkundige aspecten zoals:

  • Hoe haal je het beste uit spelers?
  • Hoe bouw je een team?
  • Hoe stimuleer je talenten?
  • Hoe ga je om met persoonlijke tegenslagen?


MHC Heesch vindt deze opvoedkundige kant van het coachen enorm belangrijk. Waarbij geldt dat bij het coachen van jongere spelers de coach zich meer moet richten op het stimuleren en enthousiasmeren van het individu en voor oudere junioren teams meer de aandacht gelegd moet worden op de rol van de speler in het team, de teamontwikkeling als geheel en tactische zaken.


MHC Heesch volgt hierin de KNHB Visie op de ontwikkeling van de hockeyer en geeft tenminste eenmaal per seizoen een workshop over hoe om te gaan met de pedagogische kant van het coachen. Ook heeft MHC Heesch een aantal coaches dat de opleiding ‘Doelgericht Coachen’ heeft gevolgd aan de Ruud van Nistelrooy Foundation en die intern als coach-de-coaches optreden.


Eerste contact met het team

Een goed tijdstip voor de eerste ontmoeting met het team kan de eerste training na de vakantie zijn. Het hele gezelschap, inclusief trainer (en ouders), wordt verondersteld op dat moment aanwezig te zijn. Als plaats van samenkomst kan het veld, clubhuis of kleedkamer zijn. Lees meer.


Welke begeleiding vraagt een minioren-team?

De begeleiding van een team begint vóór een wedstrijd en eindigt met een nabespreking na de wedstrijd. Waar je allemaal aan moet denken lees je hier.


Welke begeleiding vraagt de elftalhockeyer?

De begeleiding van jeugdteams die elftalhockey spelen is natuurlijk afhankelijk van de leeftijdscategorie. D-jeugd is nog afhankelijk van de volwassene, terwijl de A-jeugd redelijk in staat zal zijn zelfstandig te handelen. Dit verschil uit zich met name in het sociale gedrag. Daarnaast zijn er uiteraard grote fysieke verschillen te constateren. Hoe een elftalhockeyer begeleid moet worden is dus niet in het algemeen aan te geven; er zullen per leeftijdscategorie andere accenten gelegd moeten worden. Lees meer.


 De KNHB ondersteunt coaches en trainers graag bij de uitvoering van hun taak. Daarom vind je
hier diverse artikelen en hulpmiddelen voor coaches.


De activiteiten van een elftalcoach rondom de wedstrijd

Als coach heb je met een aantal activiteiten rondom een wedstrijd te maken. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Wil je er meer over weten, klik dan hier.

Share by: