Hockey

Start traject CS+ en JAC

Nieuws afbeelding 26-11-2016

Start traject CS + en JAC

In september jl. zijn wij gestart met het "spotten” van jeugdige en volwassen clubscheidsrechters, die met veel plezier en deskundigheid een wedstrijd begeleiden. In het kader van Fluiten is leuk en Fluiten is Fun zijn wij het traject van Clubscheidsrechter (CS) + gestart. Parallel hieronder loopt de junior versie in de vorm van Jeugd Arbitrage Club (het JAC).

Binnen onze vereniging zien wij het belang van in goede banen leiden van wedstrijden, waarbij het belang van de thema’s sportiviteit en respect richting spelers, coaches en arbiters duidelijk is.

De ontwikkeling van arbitrage start met het opleiden van al onze leden, vanaf het tweede jaar C, tot clubscheidsrechter. Deze kinderen begeleiden de mini-teams bij hun wedstrijden. Daarnaast bemerk je dat het hebben van spelregelkennis ook bevorderend werkt in het zelf spelen van wedstrijden. Vervolgens als de leden zelf B-team zijn, gaan zij de D-wedstrijden bevoegd begeleiden. Dit is hun eerste kennismaking met het bevoegd begeleiden van wedstrijden. En zo gaat deze ontwikkeling door naar de A-teams en vervolgens naar de seniorenteams op zondag.
Ieder spelend lid vindt het plezierig om een deskundige scheidsrechter te hebben, die inzet en enthousiasme toont. Dat maakt immers het verschil tussen een prettige of onsportieve wedstrijd!

Het CS + traject is bedoeld om clubarbitrage een positieve impuls te geven. Doordat onze CS + ‘ers en JAC’ers extra begeleiding krijgen, zal arbitrage meer gaan leven bij onze vereniging. Het idee is dat dit enthousiasme als een olievlek over de rest van de club gaat verspreiden. CS+ wordt door gemotiveerde cursisten gevolgd en levert een kwaliteitsslag op voor onze club. Uiteindelijk zullen meer mensen gaan zien dat fluiten erg leuk is en zullen dit meer met plezier doen. Anderzijds zal er ook meer waardering en respect ontstaan voor de arbiter, die er in weer en wind, voor de teams staat.

Wij zijn daarom ook erg tevreden over het feit dat onze CS+ mensen professioneel gecoacht worden door Anthony Boumans, leercoach vanuit de KNHB. Bellinda van den Helm is leercoach vanuit onze eigen vereniging van onze JAC’ers. Daarnaast is zij inzetbaar bij degenen die geslaagd zijn voor hun opleiding clubscheidsrechter en behoefte hebben aan coaching tijdens de eerste keer fluiten. Bovendien is zij zelf ook kandidaat CS+ ‘er. Hoe bijzonder kan het zijn.

Zowel de CS+ ers en JAC’ers gaan wedstrijden fluiten, waarin zij specifieke coaching ontvangen van hun leercoach. Onderwerpen die hierbij aan bod komen: voorbereiding van de wedstrijd, spelregeltoepassing en juiste signalering, in goede banen leiden van wedstrijden, omgang met spelers en coaches, samenwerking met je collega-scheidsrechter en het afhandelen van formaliteiten. Uiteraard wordt de voortgang en ontwikkeling van de trainee gevolgd en worden een aantal workshops gegeven. Het werken aan de uitstraling en arbitrage van de CS + ‘ers en JAC’ers vindt zowel voor het veldhockey als het zaalhockey plaats.

Bij de eerste groep talenten hebben wij met name gekeken naar het plezier hebben in het fluiten en de coachbaarheid van de kandidaat. Uiteraard willen wij het CS+ en JAC-traject een structureel karakter geven en inbedden in de ontwikkellijn van arbitrage binnen MHC Heesch.

Graag stellen wij onze eerste groep CS+ ers aan u voor:

·Ido van Alphen(HvetA), Bellinda van den Helm (dames trimmers), Lotte Bongers (D1), Maartje Sperber (D1), Daphne van Driel(D2), Mayke v.d. Weijden (D2), Roeland Elema (H1) en Jop Vollebergh (JA).

·Storm van Bakel, Daan Korst, Teun Manders en Jekke Metzlar zijn onze JAC’ers van het eerste uur.

Wij wensen alle CS+ ers en JAC’ers veel plezier en succes. Mogen zij ook op uw medewerking en support rekenen?

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en voortgang.

Met sportieve groet,

Wilke van Nuland-van Hasselt